Om oss

Vi erbjuder dig en lösning på dina problem, ett smart alternativ till färg.

Läs mer

Om oss

Fibrite AB startade i mitten på 1980-talet i Skellefteå. År 2000 öppnade vi ett försäljningskontor i Stockholm. Idag har vi huvudkontoret och lagret i Grillby, Enköping.

Per Sundström arbetade under 1980-talet på Celtic, en maskinaffär i Skellefteå, de sålde bland annat putssprutor. Under en presentation av en fransk kalkbaserad puts som hade används i Frankrike sedan 50-talet förstod Per att den här produkten skulle vara perfekt att använda i Sverige. Produkterna, Fibrite, är diffusionsöppna, brandhärdiga, mögelbeständiga och enkla att underhålla. Per startad PEMA Produkter 1985. Per sålde in och applicerade produkterna, kunderna var till mesta delen privata bostäder. Daxel – den rollningsbara tapeten var ett av försäljningskoncepten. Den första stora entreprenaden var Waskia Hotell i Vasa, Finland 1986, där man behövde ett ytskikt som kunde återskapa brandskyddet och dämpa efterklangen. Här skapades affärsidén som vi fortfarande jobbar efter, vi ska lösa kundernas problem.

När tidningen Dagbladet i Oslo, 1987 hade problem med asbest i taket kunde vi hjälpa till med att kapsla in hela taket inklusive installationer istället för att riva ner det. Fibrite’s produkter var godkända av Byggnadsstyrelsen för inkapsling och det här var startskottet till grundandet av Fibritörerna, där arbetade som flest 6 personer som applicerade Fibrite’s produkter till landstingen, kommuner och allmännyttan i hela Sverige.

Mellan 1992 och 2002 utvecklades företaget och i Skellefteå omsatte vi 70 ton material per år. Vid den här tiden hade Skellefteå Kommun fått svårigheter med sjuka hus på många förskolor och skolor som hade platta på mark. Medarbetarna på skolorna blev sjuka och man kunde konstatera att det hade bildats mögel i väggarna. Fibritörerna tillsammans med fastighetskontoret i kommunen löste problemen genom att de undvek att använda täta ytskikt; gipsskivor, i kombination med glasfiberväv och akrylat färg. Istället applicerades Fibrite’s produkt, Fibrite Base i de flesta fastigheter med sjuka hus problem, den är hydroskopisk och diffusionsöppen, vilket gör att fukten inte kapslas in i väggen utan släpps igenom, väggen andas och inga mögelsporer bildas. Den är mögelresistent.

Ett annat problem hjälpte vi till med att lösa i Centralhallen på Skellefteå Lasarett, ljudnivån var mycket besvärande för både patienter och personal, vi applicerades vårt akustiksystem Fibrite Sidacoustic, därmed kunde vi sänka efterklangen i hela trapphuset till en bra ljudnivå. Det ledde till att Folkets Hus aula och flera kyrkor runt om i Norrland förbättrade sin akustikkontroll med våra akustiksystem.

År 2000 etablerade vi oss även i Stockholm och bytte namn till Fibrite AB, där blev de stora kunderna SISAB och LOCUM . På Karolinska Sjukhuset gjordes 80 000 m2 kulvertar och avdelningar. En av anledningar som Rinkeby Centralskola, Knutbyskolan och Vårbyskolan valde Fibrite var det enkla underhållet. Brinellskolan i Nässjö har nästan 35 000 m2 Fibrite på väggarna och Lasse Swärd fastighetsansvarig på skolan, har byggt upp ett väl fungerande städ- och underhålls-tänk som gör att efter nästan 20 år, ser lokalerna lika fina ut som när det var nygjort. Klotter och skadegörelse har minskat drastiskt på alla skolor som jobbar aktivt med vår produkt.

Tillsammans med Kumlins Måleri som sedan blev Sandå Måleri skrevs ett centralavtal och de skapade en egen avdelning som bara jobbade med Fibrite’s produkter under ett antal år. En stor kund var Ringhals Kärnkraftverk. 2006 såldes entreprenadverksamheten i Skellefteå till Holmlunds Måleri och därefter blev vi en ren försäljningsorganisation.

Under 2009 vann vi en tävling Professionell renovering, som SABO – Allmännyttans branschorganisation – utsåg för att bidra med en enkel lösning för de stora renoveringsbehov som kommer i Miljonprogrammet. Fördelarna var att produkten var ljud-reducerande, enkla att underhålla, har lång livslängd och har en brandskyddande effekt.

2016/2017 bestämde vi oss att ytterligare stärka våra band till våra kunder och ännu tydligare bli det företag som löser kundens problem; genom att starta ett dotterbolag Fibrite Försäljning & Entreprenad AB. Vi säljer, projektleder och genomför entreprenader inom akustik och invändiga ytskikt med mycket hög kvalitetsnivå. Under åren har vårt miljöengagemang växt och miljö- och hållbarhetsfrågor blivit en stor del av vår identitet.

Idag jobbar vi tillsammans med tillverkaren för att hela tiden förbättra våra produkter och hur vi använder dem. Vi har valt att låta våra produkter bli bedömda i två olika miljödatabaser, SundaHus och Byggvarubedömningen. Utöver att våra produkter bidrar till ett hållbart byggande har vi också investerat i solceller på vårt kontor, vår säljare kör en elhybrid-bil och vi väljer våra samarbetspartners och underleverantörer med krav på hållbara produkter med lång livslängd.

Testresultat för brand, mögel, akustik kan du hitta under FAKTA Teknisk data.

kontakta oss